29 maj

Idag var Mirran en riktig liten bitch i hagen när jag skulle hämta henne.. Så jobbigt, hon höll på så väldigt mycket när jag började rida henne men nu har det typ försvunnit. Men hon hade väl en dålig dag, men därför iaf så trodde jag att hon skulle vara jävlig hela ridpasset men så fel jag hade!

Efter uppvärmningsrundan så tänkte jag egentligen bara köra ett ordentligt galopppass, men hon var så jäkla stel och drog jättemycket åt stallet så istället fick jag göra massa skänkelvikningar för att mjuka upp henne. Sen så jobbade jag i trav och försökte få henne att behålla formen i avsaktningarna så vi gjorde typ 1000 trav-skritt-trav osv. så att hon även blev väldigt alert för skänkeln. Jag tycker det gick bra efter ett tag, även fast hon blev ganska taggad. Men det är ändå bra att hon får massa motor för då gör hon mycket bättre skänkelvikningar i trav också. När hon jobbade på där så gick jag över till galoppfattningar. Tänkte liksom upp en sträcka och hur många fattningar jag skulle få in där. Det gick asbra faktiskt! Hon tog fattningarna direkt från kort skritt utan spring emellan. Fick tom till en skänkelvikning i galopp!! Så det gick väldigt bra, hon gick i en fin och kontrollerad galopp så jag var miiicket nöjd med henne.

25 maj

Idag tog vi som sagt en promenad för hands och sen blev det lite longering på ängen. Själva promenaden gick jättebra, det kom en fet jävla turistbuss (vad gjorde den där?) på den smala vägen och Mirran blev inte ens nervös. Så skönt att ha en stabil häst! Tog en bit i trav och där försökte hon inte alls springa ifrån mig även fast linan var helt slak utan hon sprang i exakt samma tempo som mig, duktig heezt!

Sen så började vi longera på riktigt på volt vilket Mirran typ hatar mest av allt.. hehe. Eftersom att hon inte är en så överdrivet självgående häst så måste man driva nästan hela tiden för att hon ska ha ett någorlunda bra tempo + att det är väääldigt svårt att få henne att börja trava.. Går man för nära när man driver så kickar hon efter en och hon ser sur ut nästan hela tiden. Att galoppera vid longering är ju bara att glömma.. Tyvärr så blir det ju så att jag avstår från att longera eftersom jag vet att det går dåligt, när det borde vara tvärt om!
Men stundvis så gick hon iaf avslappnat och med sänkt huvud så det är bara att träna mer på. Jättebra också eftersom att det stärker hennes självbärighet osv! Måste bara fixa ett dressyrspö både till ridningen och så underlättar det när man longerar :)


                Tog en fin liten bild under promenaden, tror Mirran fick syn på nån annan häst


24 maj

Idag blev det en timmes ordentligt mjukgörande skrittpass! Hon är oftast så himla stel i sidorna så idag skrittade vi först ut en runda på långa tyglar, förutom på ett ställe där dom håller på att bygga hus så hon blev rädd för nån stor pressäning(?) så jag var tvungen att hoppa av och leda henne förbi. Men sen red jag runt på ängen och gjorde oändligt många volter, ryggningar, skänkelvikningar osv. Tror nästan jag inte red rakt fram någonting utan sysselsatte henne hela tiden! I början var hon ganska ignorant mot mina hjälper vilket hon nästan alltid är i början och volterna var ungefär som att svänga en bil, ingen böjlighet ALLS i kroppen och helt stel i käken. Men efter ett tag började det släppa och hon gick på riktigt fint tycker jag. Var riktigt nöjd med många ryggningar då man verkligen kände hur hon satte under sig och kämpade på med baken.

Sen red jag upp till ridbanan för att jag tänkte fortsätta i trav och hon jobbar mycket mer koncentrerat där, men eftersom hon går barfota nu så har hon blivit så ömfotad så hon knappt kan gå på grus.. Visserligen var ridbanan nyharvad så det gick bra i skritt men inte alls i trav, lite surt! Men jag fortsatte iaf på samma sätt på ridbanan ett tag och sen tog jag två snabba travsträckor på ängen på slutet så hon fick springa och sträcka ut lite också.

Imorn blire longering!

22 maj

Gjorde typ inget speciellt när jag red igår, eller en liten mix med smådelar av det vi tränat på under senaste tiden. Först blev det några galoppintervaller efter uppvärmningen där min lillebror sprang med ett tag på faktiskt, innan vi racea förbi ;) Sen red jag lite tempoväxlingar i skritt och trav vilket gick helt okej, hon var lite bråkigare den här gången än förra men det lär vara för att jag galopperade precis innan. Sen travhoppade jag ett sockerbitshinder i en 8 med fokus på att hon ska gå lugnt direkt efter hindret. Och det var typ det!

Den här veckan är Sofia bortrest så jag ska upp tis, ons, tors och sön den här veckan = hårdträning för Mirrsan! Har planerat lite vad jag ska göra så det inte blir så enformigt. Det mesta beror på hur vädret blir men någon dag ska jag longera/ta en promenad vid hand, någon dag med fokus på galoppintervaller och någon dag en lite längre uteritt. Måste tänka på att variera ridningen när jag försöker bygga lite muskler och kondition på henne.


inköpslista

allt från hööks


17 maj

Idag blev det uteritt på en helt ny väg som jag aldrig ridit på förut. I början var Mirran lite skeptisk till vägvalet men sen gick det bra! Det blev mestadels skritt i friskt tempo på ditvägen eftersom jag inte riktigt visste hur underlaget var osv. men några travsträckor blev det! Sen när vi ridit nästan in till ett radhusområde så vände vi och då JÄKLAR blev det fart på Mirran! Travade största delen hem, försökte mig på en liten galoppsträcka men då utbröt ett litet kaos så vi höll oss till traven.. Fick göra mycket sidförande för att hon skulle lugna ner sig, men det var ändå kul för det märktes verkligen hur kul hon tyckte det var med variation!


När vi kommit tillbaka red jag lite på ridbanan en kortis, hoppade lite sockerbitshinder vilket gick helt ok! Sen kollade jag på lite när Sofia red för en försäljningsvideo till Oliwer. Tycker det är synd att han åker, så himla glad och söt hezt.. Menmen!


15 maj

Idag var Mirran på det humör jag gillar bäst hos henne! Sådär pigg och alert med massa energi och med lite glimt i ögat :) Så vi skrittade på i friskt tempo på uppvärmningsvägen, men hon var ändå väldigt lätt att flytta med vikthjälperna. Sen när vi kom upp till ängen så jobbade jag bara i skritt för att jag lätt brukar glömma formen i skritten och då blir allt bara bajs oftast.. Så vi gjorde massa skänkelvikningar och volter där hon mest gick och koncentrerade sig på ALLT annat så ja fick säga åt henne lite så hon skulle genomföra skänkelvikningarna ordentligt, men efter ett tag gick det bra!  

Då red jag upp till en rak stig på övre ängen där jag också la upp stigbyglarna och sen tränade vi tydliga tempoväxlingar. Först i skritten som gick väldigt bra. Oftast behövde jag bara sitta till lite extra för att hon skulle sakta ner väldigt och sen lätta på det och smacka lite så längde hon. När det gick bra så gjorde jag samma sak i traven, där fick man dock använda handen mer för att korta eftersom hon föredrar att springa snabbt. Men det kändes som att jag fick till några riktigt bra kortningar med bra bakbensaktivitet! Sen längningarna gick bra såklart, det är bara lägga på skänkeln pyttelite så flög hon fram typ dock tappar hon formen då men det får man jobba vidare på.

I slutet tog jag stigbyglarna igen och galopperade två längor per varv så det inte glöms bort. Tror hon tyckte det var väldigt kul med tempoväxlingar för hon frustade mycket och öronen var spetsade hela tiden! Helt klart något vi ska öva mer på! :)

12 maj

Idag var Stoffe med till stallet så jag gjorde liksom inget speciellt när jag red idag. Skrittade rundan först på långa tyglar, sen blev det några galoppsträckor på ängen. Höll inte så noga koll på hur många/ varv men dom hade olika tempo så det var väl bra variation på det sättet, även fast ingen var särskilt samlad. Sen red jag runt på lite volter, gjorde skänkelvikningar (som inte gick särskilt bra..) och lite andra mjukgörande övningar. Hon är dock så jäkla jobbig när man försöker rida ordentligt på ängen för hon drar alltid extremt mycket hemmåt, otroligt frustrerande ibland... La därför upp stigbyglarna för att kunna hålla om bättre med skänkeln och stundvis så tycker jag hon gick rätt bra o traven faktiskt! Stadig form (för att vara henne) och helt okej skänkelvikningar!

Avslutade jobbet på ängen med att försöka galoppera lite på volt och sen trava av i en längre och lägre form. Sen gick vi upp till övre ängen och hoppade studsen och stocken några gånger var och sen satt jag av och skrittade av för hand. Ett riktigt svettpass blev det!! Länge sen Mirran var så svettig hehe, men det betyder ju bara att hon jobbar och anstränger sig :)

7 maj - bild

Nu ser man fan mkt skillnad på tjockismagen! :)

Jämfört med:
(taget 14 april)


7 maj

Fyfan vad ALLT gick dåligt i ridningen igår.. Fattade inte vad det var med henne, hon började vägra på två hinder som hon inte gjort på rätt länge, hon kunde inte galoppera rakt fram ens, svarade inte alls på sidförande hjälper eller nånting! Jag blev bara mer och mer irriterad ju mer jag red så efter en galoppsträcka som gick någorlunda bra så satt jag av. Vet att man inte ska göra det och ge upp när hon håller på sådär men jag kände bara att jag blev så sjukt frustrerad och irriterad när hon höll på och tramsa att jag började använda allt hårdare hjälper osv.. Så ja, jag satt av. Vi båda hade en jävligt dålig dag så ah så kan det gå.

tog även nya kroppsbilder som ja lägger upp senare


4 maj

Som jag skrev förra gången så satsade jag ännu hårdare på galoppintervallerna idag efter uppvärmningen. Totalt red jag 8 intervaller, 4/varv och det fick riktigt bra. Hennes galopp har blivit mycket skönare att sitta ner i nu när hon blivit starkare! Fattningarna idag blev också bättre, har börjat förstärka genom att säga galopp vid fattningen så verkar hon fatta bättre haha, smart häst? Trodde även att hon skulle bli svettigare och flåsigare men det var inte så farligt faktiskt! Hennes kondition börjar komma tillbaka wiihu :)

Efter galopparbetet skrittade jag en bit på helt långa tyglar och sen började jag rida i massa volter och åttor i skritt för att mjuka upp henne för att sedan jobba i trav på volt. Hon var inte så mjuk som jag velat men det är ju inte så konstigt då hon rids så lite. Tror hon var lite trött i bakkärran också för det kändes typ som att hon fick mjölksyra när jag red ihop henne ordentligt i traven, så då lät jag henne trava runt på längre tyglar istället och då sprang hon med mulen nere vid marken nästan hehe.

Hoppade lite studs som tyvärr stog för långt ifrån varandra för lilla Mirran så vi kom lite fel hela tiden eftersom jag gärna vill korta upp innan hindret så hon inte ska rusa och hoppa på fart utan på styrka istället, men då kom man fel istället.. Gjorde dock inte så mkt då hindrena va låga men blev inget bra flyt. Efter det skrittade jag av för hand och då blev det lite klättring innan vi gick upp till stallet.

1 maj

Idag gjorde vi lite olika saker med fokus på styrka och kondition. Efter den obligatoriska skrittrundan red jag en rätt lång väg i trav på längre tyglar för att hon skulle få sträcka ut som hon ville, stog även i lätt sits hela sträckan och fan va det kändes i låren haha! Efter det red jag 4 galoppintervaller, två per varv för att hon skulle få upp lite flås. Det gick väl bra, måste dock träna som en galning på fattningar..

Efter det red vi in till "terängbanan" där typ dom ända klätterbackarna finns, och korta är dom också men man får göra det bästa av det man har! Galopperade upp för backen 3 gånger och hoppade lite småhinder, efter det red jag ut på ängen och red några galoppintervaller till, men då tror jag hon var lite trött eller nåt för hon höll på att tjaffsa som fan så jag red runt på en stor volt i trav tills hon blev lugn och jag kunde rida med längre tyglar och hon sänkte huvudet utan att springa iväg. Då försökte jag jobba lite i galopp på den volten med det gick i princip inte, hon kändes jätteseg och försökte bara sakta av hela tiden. Tror det var för att hon var trött och jag red på en ganska liten volt så när jag förstorade den ganska mycket så gick det lite bättre och då gav jag upp för idag.

Skrittade av henne för hand och då gick vi lite i skogsdungen igen så hon fick klättra lite mer, önskar det fanns fler klättermöjligheter i närheten av stallet :\

Nästa gång blir det 8 galoppintervaller, alltså 4/varv istället!

RSS 2.0