30 mars

Efter att ha läst bloggen nedanför där de tar upp ett tankesätt som väldigt förenklat lyder att "Om inte du hänger i hästen så hänger inte hästen i dig" Alltså att om man har en tung häst så ska man vara väldigt lätt själv i handen blabla. Läs bloggen för fördjupning och tillvägagångssätt! Iaf det provade jag på idag för att testa om det hjälpte.

Så efter att ha skrittat runt vägen på helt långa tyglar så red jag runt på ängen i endast skritt på en massa volter, serpentiner osv där jag hela tiden tänkte på att aldrig föra handen bakåt när jag tog ledande tygeltag utan bara rakt åt sidan. Detta höll jag på med ett bra tag innan Mirran släppte efter och blev mjuk i halsen och munnen. Då red jag in på ridbanan och började jobba i trav och även där tänka på de ledande tygeltagen. Jobbade på volter i varierande storlek och över bommar. I början var hon lite springig eftersom jag tog väldigt lite i tyglarna men man märkte tydligt när hon förstod och anpassade hastigheten själv efter några misslyckade anridningar på bommarna. När jag var nöjd med traven så övergick jag till att arbeta i galopp på samma sätt och det gick asbra idag igen!! :D Hon går i en mycket mer balanserad galopp nu än tidigare, börjar söka sig ner i form under längre perioder och bråkar nästan inget alls, så skönt! Hade tänkt prova att galoppera över bommar nästa gång, får se hur det går.

+ Hon blev väldigt mjuk i kroppen efter ett tag
Hon var väldigt positiv och alert
Galoppen!

- Jag måste rida noggrannare vägar!

Att tänka på: Nu när jag blivit bättre på att korrigera när hon gör fel måste jag även bli bättre på att berömma när hon gör rätt, viktigt!


kom ihåg!

Sjukt bra hästblogg med inriktning på klassisk ridning. Väldigt läsvärda inlägg

http://klassiskridning.blogspot.com/ 


27 mars

Började som vanligt med att skritta på långa tyglar på vägen, pappa gick med oss idag. Sen när vi kom rund på grusvägen så tog jag tyglarna och började känna så att hon var alert på tempoväxlingarna, gjorde lite skänkelvikningar osv. och då kändes det verkligen som att hon hade fokus på allt annat utom mig fast hon lyssnade ju ändå. Väl uppe på ängen så joggade jag runt lite i trav, gjorde lite serpentiner så att hon skulle koncentrera sig mer på mig. Hon kändes inte helt 100% men ändå helt ok.

Sen red jag upp på ridbanan där jag travade henne över några bommar vilket gick jättebra, hon höll inte på att tveka som hon brukar. Försökte även få henne att gå avslappnat förbi hindret som står i ena hörnet. Under hela travarbetet så kändes hon lite seg så jag bestämde mig för att galoppera istället, och vilken galopp hon fick! Först började hon såklart tjaffsa vid hindret men när jag sa åt på skarpen så slutade hon helt och gick i en så jävla fin galopp! Var så sjukt lycklig :D Hon gick lugnt och samlat utan att kicka en ända gång i något varv och det har ALDRIG hänt under de 2 åren jag ridit henne. Känns som att endast den här veckan av lite nogrannare träning redan gett resultat vilket är askul!


+ Galoppen!
Känns som att hon lyssnar mycket mer på mig nu

- Hon var lite tung och seg i traven

Att tänka på:
Göra travarbetet lite "roligare" så att hon inte bara rullar på i samma tempo och blir tung


24 mars

Igår så blev det lite lättare travjobb då jag hade rätt mycket träningsvärk! Men jag började med att skritta på långa tyglar på vägen och bara försökte få henne framme för skänkeln. Sedan när vi kommit upp på ängen så travade jag henne bara fram och tillbaka ett tag utan något större krav på form. Gjorde lite tempoväxlingar men arbetade mest med att få bort min ovana jag fått att dra upp och bak hälen när jag skänklar (se bilden).. Måste verkligen tänka på det! Sen travade jag henne iaf på ridbanan på slutet och jag tyckte att det gick riktigt bra faktiskt. Hon lyssnade bättre än vanligt!

+ Hon verkade koncentrerad
Jag var mer bestämd i min ridning

- Jag måste få henne att gå i en stadigare form

Att tänka på:
Ha hälen i rätt läge när jag skänklar!!!22 mars - bild

De här bilderna hjälpte Bella mig att ta idag, här ser man tydligt hur hon ser ut i kroppen för tillfället. Inte en så överdrivet vacker syn kanske men det ska vi jobba på! Hårig nalle också hehheh22 mars

Idag följde Bella (som fyller år idag, GRATTIS) med mig till stallet så vi tog en mysig skrittur på den längre turen. Mirran var mycket mer lyhörd idag än i Söndags när jag red med Sofia. Förutom en äng där det var snö typ till knäna på hästarna där dom fick plusa fram så arbetade jag henne ingenting för Sofia hade erbjudit sig att hjälpa mig med Mirran, jättesnällt!

Så när vi kom upp till ridbanan igen så började vi arbeta med galoppen eftersom det är hennes svagaste sida. Eftersom hon alltid genar så mycket i hörnen så var det det vi jobbade mest med, gick sådär men övning ger ju färdighet! Tränade även på att hon ska lyssna mer och reagera snabbare på mina hjälper, både bakåt och framåt. Försökte även få henne att gå precis brevid ett hinder som hon är "rädd för.

+ Efter ett tag fick jag fram henne mkt mer för skänkeln
Hon gick väldigt nära hindret i skritt och trav

- Hon slutade aldrig gena..
Jag måste bli bättre på att samla ihop henne i galoppen
Träna kondition!!

20 mars

Idag red jag tillsamans med Sofia/Oliwer och det gick i stort sätt skitdåligt...
Först skrittade vi fram på vägen och då kändes hon riktigt pigg och glad, men redan när vi travade lite på grusvägen så kände jag att hon bara totalignorerade mina förhållningar. Sket i det då och red upp till ängen och red på en volt i snön brevid ridbanan, och fan vad hon bara totalignorerade mig! ALL hennes uppmärksamhet var på Oliwer på ridbanan... Fick verkligen jobba med skänklarna för att hon inte skulle dra ditåt, träningsvärk imorn!
Sen när jag skulle göra första galoppfattningen fick hon damp på riktigt, tog bettet, körde ner huvudet och bara sprang och kickade.. Försökte fatta båda galopperna åt olika håll på ängen men det gick verkligen inte! Efter ett tag så kunde jag inte ens skritta utan att hon började resa sig osv, då gav jag upp! Känns dumt att bara sitta och bråka..

+ Hon var pigg i början och höll Oliwers tempo i skritten

- ALLT annat! Värst var galoppfattningarna

Att tänka på:
Nästa gång ska jag verkligen rida dit JAG vill HELA passet. Hon ska inte få bara stanna helt plötsligt, dra åt olika håll osv. Jag måste också planera mer vad jag vill


changes

Hade tänkt göra om den här bloggen till en typ hästblogg, och eftersom de bara e typ 10 pers som läser så hoppas jag att ingen tar livet av sig för det :):)

Tanken är att jag ska skriva efter varje ridpass vad jag gjorde, vad som gick bra/dåligt och vad vi behöver öva på. Tänkte också fota Mirran typ varannan vecka or so och lägga upp för att jag ska kunna se hur hon förändras i kroppen. Alltid nyttigt att kolla tillbaka på, då man lätt blir hemmablind :) Det här gör jag alltså 100% för min egen skull så ah, känn ingen press på att läsa!


RSS 2.0